Prejmi kupon za 10% popust + darilo ob prijavi na naše e-novice!

10% popust + darilo ob prijavi na e-novice

Prijava

Debelost ni težava, s katero se srečujemo samo ljudje; žal se ta problem vse pogosteje pojavlja tudi pri psih. Kot skrbniki psov je naša odgovornost, da jim zagotovimo zdrav in aktiven življenjski slog. V nadaljevanju si bomo pogledali, zakaj je debelost pri psih tako škodljiva, katere so posledice debelosti, kako prepoznati, ali je vaš pes predebel, ter kako preprečiti in zdraviti debelost pri psih.

Zakaj je debelost pri psih škodljiva?

Debelost pri psih ima resne posledice na zdravje psov. Prekomerna teža lahko povzroči številne zdravstvene težave, kot so:

Srčno-žilne bolezni: Pri psih s prekomerno težo so vsakodnevne aktivnosti težje, hitreje se utrudijo, krvi pritisk pa imajo običajno višji. Kombinacija vsega naštetega povzroči, da srce prekomerno deluje, kar pa vodi v bolezni srca in posledično do srčnega popuščanja.
Sladkorna bolezen: Debelost je povezana z inzulinsko rezistenco pri psih, kar povečuje tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2. Sladkorna bolezen pri psih zahteva natančno nadzorovano prehrano in včasih tudi dodajanje inzulina.
Bolezni sklepov in kosti: Dodatna teža povečuje obremenitev sklepov in kosti, kar lahko privede do razvoja osteoartritisa in drugih bolezni sklepov. To povzroča bolečino, togost in zmanjšuje gibljivost psa.
Težave z dihanjem: Odvečna maščoba se nabira tudi v mediastinumu in abdominalni votlini, kar onemogoča fiziološko delovanje pljuč in prsne votline. Pri psih, ki imajo zožane dihalne poti (brahicefalične pasme psov – mopsi, buldogi,…) debelost še poslabša njihovo težavo, kar pa vodi v še težje in bolj oteženo dihanje.
Težave s kožo in dlako: Debelost pri psih lahko vodi v težave s kožo, vključno z dermatitisom in izpadanjem dlake. Odvečne kožne gube, ki nastanejo zaradi prekomerne teže, so idealno okolje za razvoj bakterij in kvasovk, ki povzročajo vnetja kože.
Manjša kakovost življenja: Debeli psi so pogosto manj aktivni, imajo manj energije in so manj pripravljeni na igro in druge dejavnosti. To lahko vodi v slabše splošno zdravje in nižjo kakovost življenja.

Koliko psov je predebelih?

Po ocenah veterinarjev je približno 25 do 40 odstotkov psov predebelih. Ta statistika je zaskrbljujoča in kaže na potrebo po ozaveščanju problema debelosti pri psih ter izobraževanju lastnikov o tem, kako prepoznati in preprečiti to težavo.

Kako prepoznati, ali je vaš pes predebel?

Prepoznavanje debelosti pri psu ni vedno enostavno, saj se telesna konstitucija precej razlikuje med pasmami.
Pri ocenjevanju idealne telesne teže pri psih si pomagamo z naslednjimi vprašanji:

 1. Ali pri mojem psu z lahkoto otipam rebra in jih tudi preštejem?
  Če reber ne moremo otipati in prešteti je to zaradi obilnih maščobnih oblog. Kar je pokazatelj, da ima naš pes prekomerno telesno težo.
 2. Ali pri mojem psu vidim opazno razliko med prsnim košem in trebušno votlino, ko ga pogledam od strani in iz ptičje perspektive?
  Ko gledamo psa od strani sledimo liniji, ki poteka po spodnji strani prsnega koša in se nadaljuje po spodnji strani trebušne votline. Med prehodom iz prsnega koša v trebušno votlino bi morala biti vidna razlika in nikakor ne sme biti linija ravna. Prav tako ko gledamo psa iz ptičje perspektive, opazujemo prsni koš in trebušno votlino. Opaziti bi morali opazno razliko med prsnim košem in trebušno votlino, prsni koš mora biti širši od trebušne votline.
 3. Ali se moj pes drugače obnaša ko pride do aktivnosti in igre z drugimi psi?
  Psi s prekomerno telesno težo so manj aktivni in manj pripravljeni na igro z drugimi psi. Težje dohajajo vsakodnevne aktivnosti, so bolj lenobni in tudi več spijo. Tukaj je pomembno omeniti, da spremembe v obnašanju lahko kažejo tudi na bolečino, zato se je potrebno prepričati, da naš kuža ne trpi za kakšno boleznijo sklepov.

Kaj storiti, če je pes predebel?

Če ugotovite, da je vaš pes predebel, je ključnega pomena, da se posvetujete z veterinarjem.
Veterinar vam lahko pomaga določiti idealno težo za vašega psa in vam priporoči načrt prehrane ter vadbe, ki bo vašemu psu pomagal izgubiti težo.

Kako preprečiti in zdraviti debelost pri psih?

Nekateri ključni koraki za preprečevanje in zdravljenje debelosti pri psih vključujejo:
Uravnotežena prehrana: Hranite svojega psa s kakovostno hrano, ki je primerna za njegovo starost, velikost in stopnjo aktivnosti. Izogibajte se prevelikim obrokom in priboljškom. V kolikor pes dobiva priboljške je potrebno to upoštevati pri njegovem dnevnem obroku in ga ustrezno zmanjšati.
Redna telesna aktivnost: Zagotovite svojemu psu dovolj ustrezne telesne aktivnosti, kot so sprehodi, igre in druge dejavnosti, ki spodbujajo gibanje.
Redni obiski veterinarja: Redni pregledi pri veterinarju so ključnega pomena za spremljanje teže vašega psa in prepoznavanje morebitnih zdravstvenih težav pravočasno.
Dnevno merjenje hrane: Merjenje obrokov hrane in uravnavanje količine glede na potrebe in aktivnost psa je pomembno za ohranjanje zdrave teže.
Posvet z veterinarjem: Če imate težave z obvladovanjem teže svojega psa ali če opazite nenadno povečanje telesne teže, se posvetujte s svojim veterinarjem za nasvete in pomoč.

Debelost pri psih je resen problem, ki lahko negativno vpliva na zdravje in kakovost življenja vašega ljubljenčka. Z ozaveščanjem, prepoznavanjem in vpeljavo dolčenih ukrepov za preprečevanje in zdravljenje debelosti lahko zagotovite dolgo, zdravo in srečno življenje svojemu psu. Ne pozabite, da je reden pregled pri veterinarju ključnega pomena za spremljanje zdravja vašega psa in preprečevanje morebitnih zdravstvenih težav.

Reference:

 • German, A. J. (2006). The growing problem of obesity in dogs and cats. The Journal of nutrition, 136(7 Suppl), 1940S-1946S.
 • Laflamme, D. P. (2012). Obesity in dogs and cats: what is wrong with being fat?. Veterinary Clinics: Small Animal Practice, 42(4), 739-753.
 • Colliard, L., Ancel, J., Benet, J. J., Paragon, B. M., Blanchard, G., & Risk factors for obesity in dogs in France. (2006). Journal of Nutrition, 136(7), 1951S-1954S.
 • German, A. J., & Ryan, V. H. (2009). The association of feeding regimen and other factors with owner-perceived obesity in privately owned dogs. The Journal of veterinary medical science, 71(7), 232-237.
 • Kealy, R. D., Lawler, D. F., Ballam, J. M., Mantz, S. L., Biery, D. N., Greeley, E. H., … & Stowe, H. D. (2002). Effects of diet restriction on life span and age-related changes in dogs. Journal of the American Veterinary Medical Association, 220(9), 1315-1320.
 • Lund, E. M., Armstrong, P. J., Kirk, C. A., & Klausner, J. S. (2006). Prevalence and risk
  factors for obesity in adult dogs from private US veterinary practices. International journal of
  applied research in veterinary medicine, 4(2), 177.
 • German, A. J. (2007). Obesity in companion animals. In Recent Advances in Small Animal Reproduction (pp. 220-234). Nottingham University Press.
 • Brooks, D., Churchill, J., Fein, K., & Linder, D. (2014). American Animal Hospital Association. Guidelines for the identification, evaluation, and management of overweight and obesity in dogs and cats. Journal of the American Animal Hospital Association, 50(1), 1-11

Manca Grden, dr. vet. med.
avtorica besedila

 

www.flexfizio.com
info@flexfizio.com

031 244 244

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja