Prejmi kupon za 10% popust + darilo ob prijavi na naše e-novice!

10% popust + darilo ob prijavi na e-novice

Prijava

Lišmanioza oz. leishmanioza je v Sloveniji vedno pogosteje prisotna, vendar večini še nepoznana. Preden z vami delim Baltovo zgodbo, bi želela poudariti, da bom govorila o najini izkušnji z leishmaniozo oz. lišmanijo in kako je potek zdravljenja potekal v njegovem primeru. Zato najine izkušnje ne vzemite kot »pravila«, kako izgleda življenje s to boleznijo.

Za vse veterinarske nasvete, potek zdravljenja v primeru, da se vaš kuža spopada z boleznijo pa se obrnite na svojega veterinarja.

Kaj je lišmanioza?

Peščena muha iz rodu Lutzomyia, foto: Ray Wilson, Liverpool School
of Tropical Medicine – (2009) PLoS Pathogens Issue Image –
Vol. 5(8) August 2009. PLoS Pathog 5(8): ev05.i08.

Lišmanioza je zajedavska bolezen, ki jo povzročajo protozoji iz rodu Leishmania. Zajedavci niso vidni s prostim očesom, prenašajo pa jih okužene peščene muhe. Klinični znaki bolezni se lahko pojavijo šele po nekaj letih od pika. Bolezen se pojavlja v dveh oblikah, kožni in visceralni. Prva se lahko kaže s sledečimi simptomi – pretirana odebelitev povrhnjice kože, izgubo dlake predvsem po vratu, ušesih in nosu, nenormalna rast krempljev in razjede na koži. Za drugo pa so značilni izguba telesne teže, povečanje bezgavk, otožnost in letargičnost, odpoved ledvic, zaradi katere psi več pijejo in več urinirajo, driska, vnetje sklepov, poškodbe oči, anemija in krvavitve iz nosu. Če lišmanioze ne zdravimo, lahko psi zaradi nje umrejo. Ob primernem zdravljenju pa psi lahko živijo normalno in kvalitetno življenje, le zdravila morajo jemati, hoditi na redne kontrole k veterinarju ter uživati prilagojeno hrano.

V kolikor je bolezen pod kontrolo, lahko pes brez problema živi normalno življenje. V primerih kjer temu ni tako, pa se pes lahko znajde v smrtni nevarnosti.

Potek Baltovega zdravljenja

Balt je v Slovenijo iz Španije prišel poleti 2020, kmalu zatem smo kot rutinski pregled opravili test na lišmanijo, ki je bil pozitiven. Španija je namreč ena izmed držav, kjer je lišmanioza zelo pogosta in je test zato nujen. Poleg Španije je bolezen v Evropi stalno prisotna še v Grčiji, na Portugalskem, v Italiji in na Hrvaškem.

Balt je bil v španskem zavetišču že testiran s hitrim testom, ki je bil sicer negativen. Žal pa kot vidimo hitri testi niso 100% zanesljivi, zato je nujna serološka preiskava po IFAT metodi, pregled krvi in urina. Bolezen pri Baltu na srečo še ni izbruhnila v vsej svoji grozni mogočnosti in je zdravljenje potekalo le z zdravilom imenovanim Allopurinol. Pri hujših primerih zdravljenje poteka z ali v kombinaciji z Milteforanom. Eden izmed stranskih učinkov tega zdravila je, da povzroča kristale v urinu. Zato smo morali Baltu prilagoditi dieto, ki je preprečevala oziroma zmanjševala možnost njihovega nastanka.

Balt živi lepo življenje. Polno pasjih dogodivščin s svojimi štirimi in dvonožnimi prijatelji, ki ga imajo radi točno takega kot je.

Baltova dieta

Gre za dieto z zmanjšano vrednostjo purinov. Purini se nahajajo v različnih živilih, največ pa jih najdemo v mesu. Sama sem se odločila za svežo, doma pripravljeno hrano, ki je bila prilagojena Baltovim potrebam. Mesa iz Baltove prehrane nismo popolnoma izključili, smo pa zmanjšali njegov delež in izbirali meso z manjšo vrednostjo purinov. Iz njegove prehrane smo umaknili drobovino, kot so jetra in ledvica in mastne ribe, kot so losos, sardele, tuna, saj je delež purinov tukaj najvišji. Ker stopnja purinov lahko med različnimi kosi mesa variira, sem se pri izbiri mesa zanašala na razpredelnice, kjer je delež purinov jasno opredeljen glede na to za kateri del oz. kos mesa gre.

Imunski sistem pa mu podpiram tudi s prehranskimi dodatki, ki jih je priporočala veterinarka. Okrepljen imunski sistem v kombinaciji z zdravili ima največ možnosti, da se brani proti bolezni in ohranja Baltovo zdravstveno stanje stabilno. Zato mi je podpora njegovega imunskega sistema na prvem mestu in je hkrati tudi področje, kjer lahko sama veliko naredim.

Izbira pravega veterinarja je ključna

Zelo pomembno je, da če imate psa z lišmanijo, izberete veterinarja, ki bolezen dobro pozna. Saj bo le tako vaš pes lahko dobil oskrbo, ki jo potrebuje, da bolezen ne napreduje. Pri lišmaniozi, ki je pod kontrolo, lahko pes živi živi normalno življenje. V primeru, da bolezen ni pod kontrolo pa se pes znajde v smrtni nevarnosti. Zato je tako zelo pomembno, da imate veterinarja, ki ima z boleznijo veliko izkušenj in vam bo lahko sestavil primeren plan zdravljena in redne kontrole, ki bodo spremljale stanje bolezni.

Lišmanioza zahteva redne kontrolne preglede

Pri Baltu smo urin pregledovali na pol leta, test za lišmanijo, ki je pokazal kako aktivna je bolezen, pa smo delali na eno leto. Glede na rezulatate pa smo potem po navodilih veterinarke prilagajali potek zdravljenja. Zadnji test je pokazal, da je lišmanija v mirovanju in smo lahko prekinili z Allopurinolom za pol leta, ko bomo ponovno opravili test in videli kaj bo pokazal. In od teh rezultatov je odvisno ali bo Balt zopet potreboval zdravila ali ne. V vmesnem času pa moram budno spremljati Baltovo zdravstveno stanje in ob kakršnikoli spremembi nemudoma obiskati veterinarja. Saj je, kot sem že omenila, res ključnega pomena, da bolezen ne izbruhne. Lišmanioza ni ozdravljiva in je v organizmu za vedno prisotna, lahko pa gre v mirovanje. Zato bodo zdravljenje oziroma redni kontrolni pregledi nujni do konca Baltovega življenja.

Balt živi lepo življenje. Polno pasjih dogodivščin s svojimi štirimi in dvonožnimi prijatelji, ki ga imajo radi točno takega kot je. Srečna sem, da je Balt eden izmed tistih kužkov, ki se s hudim izbruhom lišmanije še ni soočil. In upam, da se mu tudi nikoli ne bo treba.

Eva Pirnat,
avtorica besedila

Eva & Balt

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja